Afscheidsplechtigheid

Bij een uitvaart is de afscheidsplechtigheid de afsluiting van een leven. Iedereen beleeft dit anders. Er kan gekozen worden voor een afscheid in besloten kring; het kan iets feestelijks hebben of juist ingetogen kerkelijk.

Het kan plaatsvinden in de aula van de begraafplaats of crematorium, in een kerk, een restaurant of gewoon thuis. Afhankelijk van wat de overledene of u als nabestaande graag wil.

Actief deelnemen aan de voorbereiding en uitvoering van de ceremonie, gedachten en gevoelens uitspreken, kan troost en houvast geven en maakt de afscheidsviering tot een waardevolle herinnering.

Muziek kan de uitvaart een heel persoonlijk karakter geven. Een lied of een muziekstuk kan van een CD afgespeeld worden, maar hier kunnen ook musici en/of zangers voor ingezet worden.

Ook foto's, film- of geluidsfragmenten kunnen gebruikt worden tijdens de plechtigheid of condoleance. Om de herinnering aan de overledene te verlevendigen. Ook kan een fotograaf een fotoverslag van de uitvaart maken. Van Maaren Uitvaartzorg kan hierin een rol spelen door te adviseren, desgewenst te organiseren en uit te voeren.